Het is 7 juni 2017. Precies drie dagen nadat ik lid ben geworden van de Hammerhead Karoo community. Geen sekte, maar een exclusieve mailinglist waarbij je up-to-date wordt gehouden van de ontwikkelingen van de “beste fietscomputer ooit gemaakt”. Eén probleem: hij bestaat nog niet. De promovideo’s en de details van de Karoo overtuigen mij toch genoeg en ik plaats in een opwelling mijn order. Wist ik veel dat het 256 dagen zou duren eer mijn Karoo zou worden bezorgd.

Op het moment dat ik hem op een bijzonder koude winterdag in 2018 uit de futuristische verpakking haalde wist ik dat er wel een heel goed product in mijn handpalm lag. Vertraging op vertraging werd gestapeld, met steeds verschillende reden. “Het scherm was te pixelig, de software had meer updates nodig, het papierwerk was nog niet in orde”, etcetera. Het toppunt, of dieptepunt, was toen Hammerhead loog over al verzonden Karoo’s. Die bleken naar een selectief bestand aan beta-testers te zijn gestuurd, maar zonder de juiste software. Het boetekleed werd aangetrokken en er werden excuses gemaakt. Even wachten nog…

Februari 2018 was het dan eindelijk echt zo ver: de grote verscheping der Karoo’s.

Tijdens het uit de verpakking halen valt mij gelijk één ding op. De Karoo is een vrij groot apparaat en is bijna vierkant. Met de bijgeleverde steermount weet je in ieder geval wel zeker dat hij voor je stuur past. Mijn Karoo werd in stand-by modus geleverd, dus ik kon gelijk aan de slag. Een supersnel reagerend beeldscherm dat bij de lichtste aanraking oplicht. Na het instellen van de standaard dingen (naam, geboortedatum, gewicht, lengte en Strava-koppeling) kun je pas echt door de computer gaan kijken.

Het is een overzichtelijk apparaat dat weinig aan de fantasie overlaat. Een standaard scherm met daarop de opties, je routes, activiteiten en instellingen te bekijken. Voor routes is er de optie deze offline beschikbaar te maken. Wat ik dan ook gelijk heb gedaan met een route die ik in 2017 heb gereden. Deze heb ik via het Karoo dashboard geüpload naar de Karoo, Daarop heb ik gelijk aangegeven dat ik deze route offline beschikbaar wilde hebben, waarop deze binnen één minuut werd gedownload op de Karoo. Daarvoor moet ik wel de interne opslagruimte aanspreken, maar met tien gigabyte is dat geen enkel probleem.

In de praktijk

Natuurlijk zijn de schermpjes en de kleurtjes mooi en leuk en aardig, maar hoe presteert de Karoo? Kort maart krachtig: goed! Alhoewel ik eerlijk moet zeggen: er was sprake van een valse start. Omdat ik er bewust voor heb gekozen met offline kaarten te werken, vereist de Karoo (blijkbaar) dat je niét van je route afwijkt. Dat deed ik helemaal in het begin wel; de Karoo probeerde vervolgens mijn route te herberekenen. Dat lukte niet, waarop ik mijn activiteit heb gestopt en (bij Café Vroeg in Bunnik) opnieuw heb gestart. Vanaf dat moment was de navigatie helder en bijzonder accuraat. De Karoo geeft in kilometers aan welke afslag je moet hebben en hoe die straat heet. Vanaf 500 meter doet hij dat per honderd meter.

De Karoo heeft ook de mogelijkheid er een simkaart in te stoppen. Via het mobiele datanetwerk blijf je dan verbonden en kan de Karoo minuut-tot-minuut aanpassingen in je route doen. Dat kan eventueel ook door de Karoo via WiFi met een persoonlijke hotspot te verbinden.

Strava

Wat is een rit zonder dat je hem op Strava kunt zetten? De koppeling tussen de Karoo en Strava heb je tijdens de installatie al gemaakt. Zodra je klaar bent en de Karoo terug verbinding heeft met WiFi is de upload zo gedaan. Mocht je tijdens je rit foto’s hebben gemaakt, voeg je die daarna met je telefoon toe.

Conclusie

Ik heb de Karoo gekocht voordat de massaproductie officieel was gestart. Daarom betaalde ik in plaats van $399,- honderd dollar minder. Wat ze bij Hammerhead wel even waren ‘vergeten’ te melden, was dat ik $75,- aan invoerrechten moest betalen. Een simpele berekening leert mij dus dat ik nét iets meer dan €300,- heb betaald voor deze fietscomputer en ondanks dat ik geen vergelijkingsmateriaal heb, ben ik er van overtuigd dat ik hier jarenlang plezier aan ga beleven.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLaatste berichten van Nort Hesse (alles zien)

Hammerhead Karoo fietscomputer

$299,-
0

Pros

  • Heel snel
  • Overzichtelijk
  • Ingang voor simkaart (niet bijgeleverd)
  • Offline kaarten beschikbaar
  • Koppeling met Strava en andere apparaten zoals hartslagmeter / cadansmeter mogelijk

Cons

  • Hartslagmeter niet inbegrepen
  • Van de route afwijken in offlinemodus kán tot verwarring van de computer leiden
  • De kleine lettertjes bij het bestellen zijn héél klein