Als zoon van Hennie Kuiper ben ik de laatste jaren druk bezig geweest met het digitaliseren van zijn fotoalbums en het vinden van foto’s van overwinningen waar mijn vader zelf geen foto van heeft. Zo hebben we inmiddels beeld en geluid weten te bemachtigen van zijn overwinning in de Ronde van Zwitserland in 1976 en proberen we nog steeds een betere foto te krijgen van zijn valpartij in datzelfde jaar tijdens de Ronde van Frankrijk. Aan deze valpartij in Saint-Gaudens heeft Hennie bijzondere herinneringen, maar daarover een andere keer misschien meer.

Tijdens de zoektocht op zolder naar nieuwe fotoalbums om te digitaliseren, kwam mijn moeder aanzetten met een doos vol met 8 mm-filmpjes en dia’s. Deze hebben we afgelopen jaar gedigitaliseerd en sommige van deze dia’s zijn al voorbij gekomen op Het is Koers.

Door allerlei andere zaken was het uitzoeken van de filmpjes blijven liggen maar met het naderen van de Tourstart in Utrecht herinnerde ik mij opeens dat er op één van deze 8mm-films ook beelden stonden van de Tourstart in Scheveningen. Het is mij niet duidelijk waarom deze film in mijn vaders bezit is. Hij heeft het niet zelf gefilmd en hij was in 1973 net prof en reed zijn eerste Tour de France pas in 1975. Het is niet bekend wie de film heeft gemaakt.

De film bevat beelden van de openingsparade, proloog en de eerste etappe. De proloog werd destijds gewonnen door Joop Zoetemelk en de eerste etappe door de Belg Willy Teirlinck. De film is in kleur, maar bevat helaas geen audio.

Zover ik weet is dit de enige film in kleur van de Grand Depart in Scheveningen die momenteel beschikbaar is op het internet. Het geeft dus een bijzondere kijk op de Tourstart van 1973. Er is nog wel een mooie zwart-wit film beschikbaar op YouTube van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Veel kijkplezier!
Bjorn Kuiper