Zo’n zes jaar geleden leerde ik mijn vriend kennen. Een heuglijk moment aangezien deze fanatieke wielrenner bij mij de liefde voor de wielersport deed opbloeien. Het duurde niet lang voordat ik op een fiets werd gezet, aan de slag moest met klikpedaaltjes en (huilend) de Alpe d’Huez beklom. Als groentje in deze sport ontdekte ik al snel dat er veel bij het fietsen komt kijken. Wie als beginnende fietser denkt klaar te zijn met de aankoop van een fiets en een enkel setje kleren heeft het mis. Zo leer ik elke dag nog bij op het gebied van techniek, KOMmetjes en niet te vergeten het soigneren. Waar wielrennen zich traditioneel gezien vooral op mannen richt, is de laatste jaren de vrouw in opmars. Steeds meer merken komen met specifieke dameskleding en damesfietsen. Zo ook Specialized. Van hen krijg ik de kans om een damesmodel fiets te testen en jullie mee te nemen in alles waar je als beginnend damesfietser tegenaan loopt.

Binnen of buiten

Na de bikefitting wilde ik vanzelfsprekend het succes ervan beproeven middels een flink aantal kilometers op de Nederlandse fietspaden. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat ik helse tochten bij regen, storm en gladheid nog niet echt zie zitten. Als beginnend fietser mag ik daar nog zonder schuldgevoel voor passen. Maar wat doe je dan? Na enig speurwerk ontdekte ik een heuse ‘inside’ fietswereld waarvan ik het bestaan niet kende. De markt van indoor fietstrainers betreft een ruimschoots aanbod: van de simpele ouderwetse hometrainer tot aan uitgebreide trainers waar je de racefiets op aan kunt sluiten en in een virtuele wereld met je fietsvrienden kunt koersen. Er zijn tegenwoordig vele trainers waarbij ook nog eens de weerstand wordt aangepast als je bijvoorbeeld bergop fietst. Voor een flinke duit is het als kers op de taart zelfs mogelijk een Wahoo Headwind installatie in huis te halen, waarbij je de beleving van fietsen met tegenwind naar je huiskamer kunt halen. Voor ieder wat wils! De meer ervarenen onder ons zullen voordeel van indoor trainen beproeven doordat er ook in de winter ‘nog even na werk’ getraind kan worden voor een aankomende wedstrijd. Beginners, zoals ik, kunnen laagdrempelig een ritje maken met vrienden die niet al te dichtbij wonen. Mijn keuze viel uiteindelijk op de Wahoo Kickr Core indoor trainer zodat ik ook in de minder zonnige tijden de Specialized racefiets zou kunnen berijden. Consequent als ik ben heb ik voor de Headwind installatie maar even gepast. Wel bewees ik onze buren een dienst door ook een trainingsmat te kopen voor enige geluidsdemping. Dat is natuurlijk ook wel nodig met de snelheid die ik maak, al staande op de pedalen. 

Na enig speurwerk ontdekte ik een heuse ‘inside’ fietswereld waarvan ik het bestaan niet kende.

Blij als een kind zette ik vriendlief aan het werk om de Specialized Women’s Tarmac Disc Sport op mijn nieuwe aanwinst aan te sluiten. Het bleek geen hogere wiskunde, wat hoopvol is voor mijn mede beginnende vrouwelijke fietscollegae. Waar ik eerst van plan was om het begrip ‘Netflix and chill’ een andere lading te geven door fietsen te combineren met een fijne serie, besloot ik uiteindelijk om een betaald account voor Zwift aan te maken. Zwift is een online fietsprogramma waar je in een virtuele wereld onder andere Central Park in New York of het door Zwift gecreëerde eiland Watopia kunt verkennen. Je maakt een virtuele versie van jezelf aan, zoekt een passend (Specialized) frame en setje kleding uit en bent klaar om te gaan. Hoe meer je traint, hoe meer je leuke opties en accessoires bij elkaar fietst. Een motiverend verdiensysteem dus voor de ijdeltuiten onder ons! Ook is het mogelijk om aan social group rides mee te doen. Deze worden in alle vormen en maten georganiseerd, waaronder de Het is Koers Ladies Ride op de donderdagavond. Een prima alternatief voor de koopavond dacht ik zo! Kan dat abonnement en fietstrainertje financieel toch ook nog uit.

Via het Zwift account van mijn vriend kon ik tevens de Alpe Du Zwift beklimmen. Een virtuele remake van de voor mij welbekende Alpe d’Huez. Heel even werd ik teruggezogen naar het moment dat ik de Alpe in het echt beklom, maar ditmaal slaagde ik zonder de tranen en bleven de verbrande kuiten achterwege. Een mijlpaal dus. 

Dropshop

Genoeg gezweet in Watopia? Dan heb je drops verdient, oftewel punten die je kunt besteden aan virtueel materiaal in Zwift. Natuurlijk ging ik direct op zoek naar Specialized materiaal. In het echt rijd ik natuurlijk op de Women’s Tarmac Disc Sport, maar deze is helaas niet verkrijgbaar in de dropshop (de heren variant overigens wel). Ik kies daarom voor de Allez zodat ik toch ook in de virtuele wereld op een echte Specialized kan rijden. De verdiende drops kunnen bijvoorbeeld worden behaald door het afleggen van afstanden, hoogtemeters en het verbranden van calorieën. Ook wielsets kun je bemachtigen door je ‘drops’ uit te geven. De wielen in mijn Tarmac Disc Sport, een setje DT Swiss R470 wielen, zijn helaas niet te koop. Wil je net als ik toch Specialized georiënteerd voor de dag komen? Schaf dan de Roval CLX64 aan. 

Van binnen naar buiten

Gelukkig komt de zon langzaam door het dichte, regenachtige wolkendek en gaat het kwik weer omhoog. Eindelijk tijd voor wat ritjes buiten, laat dat asfalt maar komen! Maar liever niet van té dichtbij…

De Specialized Dropshop

Model Prijs Vereiste level
Wielen Roval CLX64 170,400 5
Frames Specialized Allez 127,800 4
Specialized Allez Sprint 127,800 14
Specialized Amira 142,00 31
Specialized Amira S-Works 355,00 31
Specialized Roubaix 461,500 5
Specialized Roubaix S-Works 745,500 5
Specialized Ruby 710,000 5
Specialized Ruby S-Works 745,500 5
Specialized Shiv 710,000 10
Specialized Shiv Disc 994,000 18
Specialized Shiv S-Works 852,000 10
Specialized Tarmac 364,000 8
Specialized Tarmac Pro 408,300 11
Specialized Venge 461,500 18
Specialized Venge S-Works 798,800 33

Lees ook: Met vallen en opstaan | Fitting de Bike

Sanne de Vries
Laatste berichten van Sanne de Vries (alles zien)