Alles wat een openingsklassieker moet bieden had Omloop Het Nieuwsblad in zich: grazige groene weiden, witte winterbenen, storm, regen, hagel, waaiers, de ene renner die de fiets van de andere in een greppel smijt (Gianni Moscon, Ineos) en een Belgische winnaar die met zijn nonkel Yvan een chocolade-atelier runt in Betekom.

Op zaterdag 29 februari kabbelden via Sporza voorbeschouwingen naar banken waarop wij, licht winterdepressieve wielervolgers, klaarder dan klaar lagen in onze door Thijs Zonneveld voorgeschreven oudste lievelingsjoggingbroek.
Wij smachtten en wachtten vooral op de woorden: ‘We gaan naar Renaat.’ Pas als José en Michel die zin geroepen hebben, is het voorjaar echt begonnen. Maar juist op die belangrijke dag was er geen Renaat.
‘We gaan naar Ruben.’ Hoorden we dat nou echt of waren we aan het hallucineren geslagen door de wapperende, klapperende regenjackjes en de ploeterende renners tussen de velden met hoog water?
Een motor in beeld. Lotte Soudal-ploegwagen op de achtergrond. Achterop zat een man met een witte helm en een zonnebril met blauwe spiegelglazen. Duidelijk not Renaat. Terugschakeling naar de commentatoren. Misschien was Ruben zo bekend dat hij geen introductie behoefde, maar voor mij was hij nieuw.

Ondertussen hagelde het verse winterweetjes. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) lette niet meer zo maniakaal op zijn gewicht en voelde zich daardoor veel beter, Yves Lampaert (Deceuninck-Quickstep) wilde het liefst Parijs-Roubaix winnen en Mike Teunissen (Jumbo-Visma) is linea recta van Tenerife naar de Omloop gevlogen. In totaal deed hij deze winter drie Spaanse trainingskampen en we zouden zien hoe dat gaat uitpakken voor Neerlands Hoop op een gele trui 2020.

De koers en het parcours waren fantastisch: negen kasseienstroken en dertien heuvels met de Muur van Geraardsbergen en Bosberg in de finale. Er was een kopgroep die aan de voet van de Muur van Geraardsbergen 1.45 minuten voorsprong had.
Lampaert en Stuyven spoten samen weg. Kragh (spreek uit Krow, volgens de commentatoren) Andersen plakte aan ze vast en als trio kwamen ze de Bosberg over. Op 15 seconden volgde Matteo Trentin (CCC). In de eindstrijd kon Andersen niet mee met Stuyven, maar Lampaert wél. Twee Vlamingen, België boven. Lampaert opende de sprint. Stuyven vlamde hem voorbij en won.
Heel België feest. In het chocolade-atelier zijn bidonnetjes van chocolade te koop. Stuyven mag er zoveel eten als hij wil van nonkel Yvan.

Het voorjaar is aangebroken. We rijden weer. Er gebeurde nooit niets in De Omloop, maar het enige waar ik steeds weer aan moest denken was waar Renaat was.

P.S. Renaat was bij het baanwielrennen in Berlijn

 

Foto: Twitteraccount Ruben Van Gucht

Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)