WP_20160521_006De koninginnenrit in de Giro vond dit jaar plaats op zaterdagmiddag. Heel sympathiek van de organisatie, dan hoefde Nederland er geen vrije dag voor op te nemen om dit spektakel live vanaf de bank te volgen. Eurosport zond pas uit vanaf 15 of 16 uur, bij de NPO was er veel andere sport tussendoor te verwachten, maar gelukkig waren er – uiteraard – weer de Belgen op wie we altijd kunnen rekenen met wieler-tv. Zij begonnen om 14 uur met de uitzending. Dat werd weer nieuwe mooie en/of bijzondere woorden leren met de altijd sympathieke José de Cauwer en Renaat Schotte.

Het gejubel over het roze van Nederland in de eerste week was alweer verstomd. Want inmiddels is de nationale favoriet Tom Dumoulin weer thuis. Getiranniseerd door zijn steenpuist, ook wel derde bal, karbonkel, farunkel of knelpuist genaamd, stapte hij woensdag af.

Terwijl De Cauwer en Schotte goed op elkaar ingespeeld de uren volpraatten en de adembenemende Dolomieten door de heli van alle kanten in beeld gebracht werden (een fietsvriendin appte tijdens de beklimming van de Valparola dat ze toch ineens daarheen op vakantie gaat, dus PR-team: het werkt!) zagen we Steven Kruijswijk alweer sterk bezig.

In de eerste twee weken klom hij bijna geruisloos steeds hoger in het klassement. Bij aanvang van deze 14e etappe van 210 kilometers en 6 bergen stond hij op de vierde plaats in het algemeen klassement.

Nederland juichte hem echter nog niet massaal toe. Hoe komt dat, vroeg ik me af.

Kruijswijk is een bescheiden man. Belachelijke tongen beweren dat hij niet zo populair is als Tom Dumoulin omdat hij niet zo knap is als de donkerharige Maastrichtenaar. Bedoelen die tongen dat Dumoulin donker golvend haar heeft en ‘sowieso het uiterlijk van een klassieke beauty’? Dat haar komt natuurlijk door al die Alpecin shampoo met koffie er door en verder zie ik het niet, omdat hij wat cool over kan komen. Geef mij maar rood haar, sproeten en een toegankelijke stralende lach. Trouwens, wat heb je aan knap? Knappe benen moet je hebben. Wat een gezwatel. Na farunkel een mooi ‘woord van de dag’ om eens goed te gaan gebruiken.

Kruijswijk heeft ook al een echte bijnaam: de Kleerhanger, vanwege de schouders die onevenredig ver van zijn nek verwijderd zijn. Frank Heinen (HP/De Tijd) verzon eerder Het Vierkant uit Brabant en De Nuenense Perpetuum Mobile, maar vond de Kleerhanger beter. En je herkent hem er ook makkelijk aan in een voortjagend peloton of een helishot.

Naar een goed passende bijnaam voor Dumoulin wordt nog naarstig gezocht. De top 5 aan voorstellen is: Turbo Tom, Torpedo Tom, TomTomGo, De Leeuw van Maastricht, Tom Testosteron. Deze laatste vind ik niet kunnen want zo – op één letter na – heet al een leuk tv-programma van een andere bekende tv-Belg: Tom Waes.

De koninginnenrit was al spannend, maar vanaf een bepaald punt was er zelfs geen tijd meer om te letten op taal of te denken over verschillen in personality of bijnamen. De Cauwer zei: “De favorieten zwalpen de flanken van de Valparola op.”

En precies daar plaatste Kruijswijk een fabuleuze demarrage en pakte na 23,8 superspannende houdt-ie het wel-of-houdt-ie het niet-kilometers de roze trui.

Vai vai vai, Steven!

Een echte favoriet zwalpt niet.

PS
De Kruijsraket is het nieuwe ijsje dat Ola op de markt wil brengen nu Kruijswijk nog steeds de roze trui draagt na de bloedstollende klimtijdrit op zondag. Het ijsje is geheel roze met een rode kop/top.

PPSS
Zwalpen: heen en weer golven, klotsen, zwerven, doelloos en ongericht bewegen
Zwatelen:  zinloos doorpraten, nietszeggende woorden spreken, zwammen, zwetsen

Dé Hogeweg
Latest posts by Dé Hogeweg (see all)