Een rustdag is om met de beentjes omhoog te liggen, zeggen veel renners. Goed plan. Bij die beentjes omhoog luisterde ik naar een podcast van In het Wiel na de finish op zondag 28-8-22. Het ging over Remco Evenepoel. Natuurlijk over hém. Niemand in de Lage Landen heeft het nog over iemand anders. Maar is dat terecht? Een paar rode truien maken nog geen eindwinnaar.

Natuurlijk is het klasse hoe Evenepoel (Aalst, 25-1-2000, 1.71 m, 61 kg) rijdt. Hij lijkt getraind te hebben op wat hij nog niet zo goed kon en dat werpt zijn vruchten af. Maar op één of andere manier ben ik nog steeds geen warmgelopen fan. Hoezo niet eigenlijk? Misschien konden de heren podcasters me helpen. Of zou ik de enige zijn?

In het Wiel beschouwde grondig na. De onvolprezen Thijs Zonneveld, Michiel Elijzen en Hidde van Warmerdam keetten er gelukkig niet zoveel doorheen als anders/bij collega-podcasts wel eens. Zonneveld zat omringd door gekko’s in Ubud op Bali, waar hij o.a. tussen rijstvelden en zwerfhonden aan het fietsen is. Ook interessant, maar voor na de Vuelta graag.

Evenepoel noemden ze de Belgische God 2.0. Heel België juicht en als Evenepoel nu niet met zijn krachten gaat smijten, zal hij het rood thuisbrengen. De Vuelta is nu ‘his to lose’, zei Zonneveld. Dat werd meteen de titel van de podcast.
Of Evenepoel een aardig karakter heeft, daarover ging het gesprek helaas niet. Daar had ik dan misschien nog wat aan gehad om mijn koelte jegens de renner te verklaren.
Even denk ik terug aan het ravijn in de Ronde van Lombardije 2020. Hoe Evenepoel uit die periode omhoog geklommen is, daar kunnen we natuurlijk alleen maar respect voor hebben.
Maar vaak zien we een rimpel tussen zijn wenkbrauwen alsof iets hem niet bevalt. Toen er eerder van de week een cameraman wat te dichtbij kwam terwijl Evenepoel aan het uitrijden was op de rollers, vroeg hij meteen bits: You got zoom, no? Zoiets zou Wout van Aert nooit zeggen.
Naast het oplopen van covid werd wél zijn te veel aan zelfvertrouwen als risico genoemd. Misschien is dát het wat niet zo aantrekkelijk is.

De podcastboys bespraken ook nog wat er met Thymen Arensman aan de hand zou kunnen zijn geweest toen hij zich met 2,5 minuten voorsprong liet terugzakken uit de kopgroep. Na afloop gaf hij een interview waarin hij op alles antwoordde: Zo hebben we het afgesproken met het team.
En het bijzondere verhaal van Jay Vine werd doorgenomen: van Zwift tot twee etappezeges in de Vuelta.
Alle In het Wiels staan hier.

De drie Hollandse begindagen moeten natuurlijk genoemd worden in een keek op de week. Wat een rood feest met Robert Gesink en Mike Teunissen, bedankt mannen!

De stand van de Nederlanders in het klassement:
11. Thymen Arensman + 5.45
23. Wilco Kelderman + 10.18
35. Sam Oomen + 23.34
60. Robert Gesink + 46.40
64. Dylan van Baarle + 49.38
109. Jetse Bol + 1:24.53
136. Joris Nieuwenhuis + 1:48.25
144. Danny van Poppel + 1:58.45
151. Mike Teunissen + 2:03.52
155. Julius van den Berg + 2:13.39
163. Boy van Poppel + 2:30.38

Madrid is nog ver.

Dé Hogeweg