Gisteren werd Michael Schumacher 45. Gelukkig! Hopelijk wordt hij over een jaar gewoon 46.

Wat een jaareinde is het geweest! Eerst kwam het nieuws over het onfortuinlijke formule 1-icoon, daarna lazen we – met enige dagen vertraging – op De Muur Wielerscheurkalender achtereenvolgens over Kai Reus (in 2007 tijdens een trainingsrit gevallen op de Col de l’Iséran; daarbij onder meer een hersenkneuzing en een hersenbloeding opgelopen; momenteel wielrenner bij Parkhotel Valkenburg Continental Cycling Team) en Rolf-Dieter Wolfshohl (zoon van; in 1984 een halswervel gebroken bij een val tijdens het Duits kampioenschap voor amateurs; sindsdien volledig verlamd; overleden in 2011 – deze renner hoort trouwens absoluut in de galerij van de Vergeten Wielrenners opgenomen te worden).

SOLERAl die zware ongevallen deden ons mijmeren over Juan Mauricio Soler, bollenwinnaar in 2007, maar in juni 2011 zwaar gevallen tijdens de Ronde van Zwitserland (schedelbreuk, bloeduitstorting in de hersenen), en na een coma van enkele dagen nooit meer professioneel gefietst.

(Vier dagen voor zijn crash had Soler nog een overwinning opgedragen aan zijn bij een stom ongeluk overleden ploegmaat Xavier Tondo. En twee weken vóór Tondo liet Wouter Weylandt het leven. Coureurs waren o zo sterfelijk in 2011…)

Berichten van en over Soler werden steeds schaarser. In juli 2012 kwam het nieuws dat hij zijn fiets definitief aan de haak hing, maar daarna werd het stil. In maart 2013 verscheen op de website van de Colombiaanse krant El Universal wel nog een interview, waaruit koerswebsite 100%velo.com het belangrijkste haalde. Soler zegt dat fietsen lastig is, dat hij snel hoofdpijn krijgt. Maar ook: “J’ai du temps à consacrer à ma famille et c’est très agréable. Mon histoire se poursuit maintenant avec Patricia, ma femme, mes beaux-parents, ma famille et mon fils qui est mon plus grand bonheur.” Familie en kind als het grootste geluk. Een happy ending dus, of toch een beetje… Geluk bij een ongeluk!

Onze nieuwjaarswens voor Michael Schumacher: een gelukkige 46ste verjaardag, in welke fysieke toestand ook, met vrouw en kinderen heel dichtbij.

Latest posts by Tim Vuylsteke (see all)