Douwe Doorduin en zijn NK UPDATE

Hallo beste lezers en luisteraars, ik ben Douwe Doorduin, en ik ben met mijn NK UPDATE de kersverse nieuwe aanwinst van Het is Koers! Ik ben een muzikant met een enorm uit de hand gelopen hobby: de fiets. (tot grote spijt van mijn vriendin). Zo hijs ik mij de afgelopen jaren bijna elk weekend in een veels te krap zittend lycrapakje om ergens in een nietszeggend dorp op een nietszeggende weg zo snel mogelijk een rondje te fietsen. Ja, ik ben een tijdritgekkie en daar kom ik gewoon voor uit. Een prachtige discipline. De meest ‘pure’ tak van de wielersport, mits je buidel diep genoeg is.

Voordat ik mijn weg naar de fiets vond, speelde in garagerockband The Black Cult. Hiermee heb ik op bijna elk poppodium het land gespeeld, en heb ik veel van mijn stoute jongensdromen uit laten komen. Paradiso, DWDD, een album op een label, festivals, dikke tours, rock n’ roll. Geweldig. Maar geen goede combi met sport dus. Daarom deed ik dat ook niet. De fiets kwam pas in 2016 op mijn pad. Veel ervaring in deze wereld heb ik dus nog niet, maar op een of andere manier leer ik precies snel genoeg om mijzelf niet compleet belachelijk te maken.

Mijn compleet geëscaleerde hobby kwam in 2019 tot zijn apotheose toen ik mee mocht doen aan het Nederlands Kampioenschap tijdrijden. Daar stond ik plotseling als getatoeëerd schoffie samen met mijn fiets, moeder en een koelbox tussen de profs. Wat een ervaring! Al die dagen in de regen fietsen en biertjes overslaan waren het in één keer waard… Alleen fietste ik niet echt de stenen uit de straat. Een 36e plek. Prima, maar echt niet meer dan prima, en daar gaan wij in 2021 verandering in brengen!

Ik wil in 2021 top 10 fietsen op het NK tijdrijden! En ik neem jullie mee! In de docuserie NKUPDATE ga ik, ‘een middelmatige wielrenner zonder bijster veel aanleg’, proberen een echte topsportprestatie neer te zetten. Ik wil jullie op mijn compleet eigen manier meenemen in deze zoektocht naar de ‘marginal gain’, en jullie laten zien hoe mooi het is om doelen te stellen en daar naartoe te werken. Ik wil er achterkomen wat er mogelijk is als je ergens echt VOL voor gaat. Het zal ongenuanceerd zijn, slecht geproduceerd, een ware martelgang voor mijzelf en de kans van slagen is niet bijster groot… maar dat is nou juist de charme van deze serie. Kijk de afgelopen afleveringen maar even, en je weet direct waar je aan toe bent. Hieronder kun je de eerste video’s al bekijken.

Ik hoop dat wij het een beetje met elkaar gaan vinden beste mensen! Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit jullie te leren kennen!

Volg mij op Instagram: @douwedoetdingen (of via het account van @hetiskoers).

Douwe Doorduin