Roze trui - InoxpranGeen grote klassiekers en rondes maar Giovanni Battaglin heeft tot 1981 best wel een aardige erelijst bij elkaar gefietst. Eendagswedstrijden, ritten in Giro en Tour, de bolletjestrui in de Tour van 1979 en ook tweemaal derde in eindklassement van de Giro.

Maar dan is het 1981 en doet de Italiaan iets bijzonders: hij schrijft zomaar twee grote rondes op zijn naam. Eerst is er de Vuelta, dan nog verreden in het voorjaar, en erna rijdt hij meteen door naar Italië om die ronde ook te winnen. Drie dagen voor het einde komt hij in de roze trui die hij overneemt van Silvano Contini. Na de slottijdrit heeft Battaglin minder dan een minuut over op zijn twee laatste belagers. Tommy Prim eindigt op 38 seconden, Giuseppe Saronni op 50.

Battaglin is in 1981 pas de tweede renner die in één jaar Vuelta en Giro wint, in 1973 doet ene Eddy Merckx het hem voor. Na dit duo is er alleen nog – in 2008 – Alberto Contador als dubbelwinnaar, waarbij moet worden gezegd dat de Vuelta dan ‘al’ in het najaar wordt verreden.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)