Een hobby, fietsen. Zowel van buiten als binnen fietsen ben ik gecharmeerd. Voor de jaarwisseling was ik bij Tacx in Wassenaar voor een kennismaking. Daar hoor ik over een tour van het virtuele wielerspel Zwift door Europa. Op 9 januari is het evenement in Amsterdam, in de Futurumclub. Het event heeft vooral betrekking op de variant binnen fietsen, want Zwift is een en al binnen fietsen. De saaie trainer hebben ze omgetoverd tot een ware verslaving. Het is zo cool. Ik was er als de kippen bij om me in te schrijven en heb een geweldige avond gehad.

Na mijn werk rijd ik naar Amsterdam. Officieel start het event om 18:00 uur, maar ik ben ruim op tijd aanwezig om met een aantal mensen van Zwift en Tacx te spreken. Ik wil namelijk voor zowel Tacx als Het is Koers virtuele ritten gaan organiseren en begeleiden.

Ik spreek met veel interessante mensen en leg goede contacten. Even een babbeltje met Léon van Bon, gewoon winnaar van twee Touretappes, alsof het niets is. Zelf zit ik niet echt op de fiets, aangezien het voor mij een netwerkavond is.

Er is in de club ook een fiets beschikbaar met Zwift VR (virtual reality). Die probeer ik wel uit: het is geweldig. Of het ook ‘lekker’ binnen fietst – met het oog op zweet – weet ik niet, maar het is een belevenis om om je heen te kunnen kijken. Het leidt overigens wel af als je bijvoorbeeld serieus een workout doet. Daarnaast zit je als renner niet meer zo steady op je fiets. Er is in de Futurumclub een kerel die flink zit te schudden en bewegen, hij hangt zelfs een beetje in de bochten, dus dat is heel gek. Ook je stuur vast zien te pakken is een uitdaging omdat je dat helemaal niet ziet.

Thijs Zonneveld is er ook. Voor zo ver ik het kan inschatten, is hij er niet echt een Zwift-fan. Hij zit even op de VR-fiets en is daarna weer weg.

De verschillende wedstrijdjes op de Watopia KOM (900 meter, de eerste klim van Watopia) zijn cool. Zeker als Sebastiaan Langeveld op zijn Cannondale mee gaat doen komt het publiek los.

Na afloop ga ik met een goed gevulde goodiebag naar huis. Voldaan en vol energie vertel ik alles aan mijn vriendin. Dit was een speciale belevenis waar zeker een vervolg op komt.

Dit evenement krijg een vervolg in de vorm van Het is Koers-ritten in Zwift. Ben je ook geïnteresseerd? Hou dan Twitter en/of Facebook in de gaten!

Bastiaan Gaillard