Thymen Arensman heeft een probleem. Je zou denken dat hij in de wolken is met zijn overwinning op de Sierra Nevada, de koninginnenrit nog wel, maar toch scheelt er iets. Hij heeft nog geen lekkerbekkende bijnaam. Tja, De Pelikaan van Deil heeft ooit iemand hem genoemd. Vindt hij maar niks, want hoezo pelikaan?
Nu hij de nieuwe Neerlands Hoop in de categorie ronderenners is geworden, is het minste wat we kunnen doen hem een goede bijnaam geven. Misschien is Jeroen ‘fan van bijnamen’ Vanbelleghem er al mee bezig, maar zo nee: laten we meezoeken.

Het was een bloedstollende 15e Vuelta-etappe van Martos naar Sierra Nevada op zondag 4 september 2022, tenminste: het laatste deel waarbij de renners de Alto del Purche en de Alto Hoya de la Mora beklommen. In het begin kon je eigenlijk al zien dat Arensman (4-12-1999, 1.90 m, 68 kg) goed in orde was. Misschien zat er nog wat frustratie over het zich moeten laten terugzakken uit de kopgroep in etappe 9 of misschien leefde hij ‘in het moment’, het zag er in ieder geval ijzersterk uit. Vanaf het moment dat hij bij koploper Marc Soler kwam en die achterliet, moest je ademloos kijken. Wat een prestatie!

Vanbelleghem wil altijd dat een bijnaam allitereert zoals Tornado Tom (Tom Boonen), De Bull van Beveland (Johnny Hoogerland) of De Hinde van Hoogeveen (Erik Dekker). Dus liefst ook iets met de plaatsnaam van de renner erbij. Of hij er geboren is of er nu woont, dat maakt niet uit.
Arensman woont in Beesd (hoelang nog?) en is geboren in Deil. Co-commentator en analist van Vanbelleghem bij Eurosport Karsten Kroon (De Vogelaar van Vroenhoven) vindt dat Arensman echt ‘een neusje heeft voor de juiste ontsnapping’. Dan kom je al snel op een roofvogel, ook vanwege die Sierra Nevada en hoe hij die opvloog.
Laten we even brainstormen. In Arensman zit een arend zonder d. Arend/adelaar, kunnen we daar wat mee? Oké, het ligt erg voor de hand en er zijn er al veel van.
De Witte Arend – Nairo Quintana
De Adelaar uit de Andes – Luis Herrera, Colombia
De Adelaar van Herning – Bjarne Riis, Denemarken
De Adelaar van Hoogerheide – Harm Ottenbros, Nederland
De Adelaar van Toledo – Federico Bahamontes, Spanje.

De B dan, van Beesd – buizerd. Hm ja, scherpe ogen, neusje voor prooi, kan goed aanvallen. Ik vind tot nu toe alleen De Buizerd van Bergamo – Felice Gimondi (29 september 1942 – 16 augustus 2019). Dat was een Italiaanse wielrenner die de Tour, de Giro én de Vuelta won.
Als dat een vooruitwijzing is voor de carrière van Arensman stel ik voor dat we die als voorlopige bijnaam aanhouden: De Buizerd van Beesd. Weten wielervogelaars nog een betere vogel? Nog iemand iets voor de D van Deil?

Tot hoe hoog in het klassement zal De Buizerd vliegen? Na twee weken Vuelta is er nieuwe spanning.

Meer lezen over Thymen Arensman

Meer bijnamen van wielrenners

Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)