Je kent dat wel. In de winter wil je warm en beschermd op de fiets stappen. Regen, als we er al in fietsen, moet zo min mogelijk de rit in negatieve zin beïnvloeden. We hebben er een broertje dood aan. Het liefst zijn we met elke omstandigheid nog net zo goed zichtbaar als een klaar-over bij een zebrapad. Een fietser veeleisend? Welnee! Als al deze kenmerken in één winterjack zitten zou dat toch wel mooi zijn. Is dat mogelijk? Ik zou er in ieder geval wel voor willen betalen. Yanto Barker dacht er net zo over en ging met de mooiste stoffen en beste materialen aan de slag om er het ultieme winterjack van te maken. Het Engelse Le Col omschrijft het jack vol trots als volgt: “We’ve put all our technical knowledge into the development of the most sophisticated winter jacket”.

Het jack pronkt met deze kenmerken op de website:

 • Waterafstotend en windproof.
 • Isolerend en ademend tegelijk.
 • Aerodynamische strechtfit. Gemaakt van lichte stoffen.
 • Kevlar bescherming op de ellebogen.
 • Maximale zichtbaarheid door reflectiepanelen.
 • Jack moet comfortabel zijn bij een temperatuur van -10 tot 12 graden.

Lastig klusje

Er ligt een uitdagende test op mij te wachten, een lastig klusje. Want of dit de meest geavanceerde winterjas ooit is bepalen wij. Kan dit jack opboksen tegen Gabba als geldende standaard? Wachten op een dag met barre omstandigheden en erop uit.

Enkel een baselayer met lange mouwen gaat onder het jack. Het is rond de 5 graden als ik op de fiets stap. Van een extreme situatie is geen sprake, maar met de stevige wind is het goed fris. Eenmaal uit de stad begin ik met een goede cadans te draaien. De motor moet opwarmen. Een tip voor eenieder die het snel koud heeft. Probeer je benen constant te laten bewegen. Je houdt zo je lichaam in beweging en het kacheltje begint met stoken. Zodra ik de dubbele cijfers op mijn Garmin zie verschijnen begint de temperatuur gemoedelijk te worden in mijn jack. Mijn lichaam heeft voldoende warmte geproduceerd en het jack houdt dit prima vast. Het isolerend vermogen van de jas is perfect. Een stuk van een kilometer of 10 beuk ik tegen de wind in. Mijn neus loopt en de ogen tranen, maar koud heb ik het niet. Met dat windproofgedeelte van het jack zit het ook wel snor. Het regent vandaag niet. Het waterafstotende effect van de jas kan ik echter wel testen. Door de inspanning van mijn beulswerk tegen de wind begin ik te zweten en de druppels glijden soepel van de jas af. Een paar maanden terug had ik met de winterbroek precies hetzelfde effect. De nanotechnologie werkt uit de kunst. Na afloop spuit ik mijn fiets schoon. Het was een droge rit maar niet bijzonder schoon. Ik laat ook wat druppels langs het jack lopen om te kijken of een grotere hoeveelheid water ook verwerkt wordt. Chapeau voor Le Col.

Het jack is voorzien van Kevlar panelen op de ellebogen. Als je ongelukkig van je fiets valt, worden je ellebogen beschermd tegen schaafwonden en sneeën. In een peloton zie ik hier zeker de meerwaarde van. Tijdens mijn testrondjes ben ik keurig op de fiets blijven zitten; ik kan geen oordeel geven over deze bijzondere toevoeging.

Het jack heeft een vijftal reflecterende delen. Deze zijn aanwezig op de mouwen, de schouders en een strook op de rug. Het herkenbare reflecterende zilver voor zichtbaarheid in het donker. Mijn ritjes waren overdag, maar schijnend met een zaklamp op de panelen, wordt het licht duidelijk weerkaatst.

Mijn oordeel

Het jack staat zijn mannetje in al de geadverteerde kenmerken. Een fijn winterjack dat niet onderdoet voor een Gabba. Houd rekening met een stevige prijs. Een geavanceerd kledingstuk als dit wisselt voor 330 euro van eigenaar en komt daarmee in de prijscategorie van de Rapha Shadow-collectie. Mocht je nog op zoek zijn naar een jack waar alles op en aan zit, dan kan ik deze van Le Col uit de HC-collectie zeker aanraden. Het jack is beschikbaar in de maten XS tot en met XXL en te koop via de webshop.

Le Col heeft nu, in samenwerking met Strava, een gave actie. Als je tussen 1 en 14 februari minimaal 10 uur fietst, verdien je hiermee een kortingsbon van 50 £. Le Col reikt dagelijks prijzen uit aan fietsers die hun verhaal op social media delen met #LeColSeasonStarter en #BackYourself.

Voor de review heb ik ook een korte video gemaakt:

Volg Le Col op Social Media:


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLe Col HC winterjack

330
9.3

Waterafstotend

9.5/10

Isolerend

9.5/10

Windproof

9.0/10

Reflecterend

9.0/10

Pros

 • Kevlar panelen op de ellebogen
 • Reflecterend
 • Isolerend
 • Waterafstotend
 • Windproof

Cons

 • Prijs